fbpx

Viskas apie siuvimo mašinas

Visi mes gerai prisimename senas savo mamų ir močiučių siuvimo mašinas. Šiuolaikinių siuvimo mašinų dizainas ir funkcionalumas gerokai skiriasi. Esant tokiam dideliam gamintojų ir modelių pasirinkimui, siuvimo naujokams darosi vis sunkiau išsirinkti tą vienintelę.

Šio trumpo straipsnio tikslas yra supažindinti su šiuolaikinių buitinių siuvimo mašinų galimybėmis ir padėti išsirinkti Jūsų reikmėms geriausiai tinkančią mašiną.

Apie senas ir šiuolaikines siuvimo mašinas

Prieš pradedant aptarinėti šiuolaikines mašinas, reikia paneigti keletą mitų.

Dažnai girdime, kad senos mašinos, nors ir buvo sunkios ir bildančios, tačiau išsiskirdavo ilgaamžiškumu ir patikimumu, o šiuolaikinės  mašinos yra visai kitokios. Tai neteisingas požiūris. Daugelis senų mašinų dažnai darydavo praleidimus, siūlė būdavo netolygi, siūlo įtempimas reguliavosi netolygiai, reikėdavo kur kas daugiau tepalo, kad mašina suktųsi lengvai. Senos mašinos dažnai siūdavo tiesiai, pirmyn ir atgal. Kai kurios vėlesnės mašinos turėjo 2-8 skirtingus dygsnius, kilpos sagoms buvo atliekamos nustačius tankų zigzagą. Tiems laikams to užtekdavo, ypač kai buvo siuvami vos keli skirtingi audiniai, kai dar nebuvo tamprių medžiagų, kurios dabar ypač populiaros.


Kitas mitas, tai mašinų 
tvirtumas ir tikslumas. Taip, šiuolaikinės mašinos retai naudoja geležinius dangčius. Tačiau kaip ir anksčiau visos vidinės dalys ir mašinos rėmas yra gaminamos iš aukštos kokybės metalo. Dabar mašinos yra kur kas tiksliau gaminamos pritaikant šiuolaikines technologijas. Dabartinė kokybės kontrolė irgi griežtesnė – mašinos veikia tiesiai iš dėžės, nereikia daryti jokių papildomų nustatymų. Visa tai jau praeityje. Dabartinės mašinos yra gaminamos atsižvelgiant į vartotoją: visi nustatymai lengvai suprantami ir koreguojami, sutepimo taškai lengvai pasiekiami, siūlų įvėrimas paprastas, mašinos naudoja kur kas mažiau tepalo, dygsniai tolygūs, jautresnis įtempimas. Įvairios funkcijos, kaip automatinės kilpos sagoms, ar adatos pocizionavimas labai palengvina darbą. Mašinos greitis valdomas labai jautriai, mašina „nerauna“ iš vietos. Šiuolaikinės mašinos atlieka daugelį dygsnių, net gali siuvinėti raides.

Per pastaruosius tris dešimtmečius mašinos tik tobulėjo, darėsi tikslesnėslengvesnėssuprantamesnės, siūlančios daugybę skirtingų funkcijų.

Visoms šiuolaikinėms mašinoms būdingi bruožai

Prieš išskiriant mašinų tipus, reikia žinoti, kas juos jungia – ką šiandien turi kiekviena mašina, nepriklausomai nuo gamintojo ar prekinio ženklo. Žinant šiuos ypatumus turėsite kur kas mažiau nereikalingų klausimų pardavėjui:

  1. Variklis ir pedalas yra. Visos šiuolaikinės mašinos turi elektrinę pavarą ir kojinį pedalą. Kojinės ir rankinės mašinos – praeitis.
  2. Plastikiniai dangčiai ne rodiklis. Daugumos šiuolaikinių mašinų korpusas (išorinė, dangčiai) gaminami iš plastiko – tai visiškai nereiškia, kad mašina nuo to silpnesnė. Visos vidinės dalys, kaip rėmas ir mechanizmai yra pagaminti iš metalo.
  3. Siuva ir storą ir ploną medžiagą. Dabartinės siuvimo mašinos kur kas galingesnės už senąsias. Naudojami varikliai užtikrina stipresnį dūrį ir leidžia lengvai siūti net tokias storesnes medžiagas, kaip džinsas ar oda. Vienas iš pagrindinių šiuolaikinėms mašinoms keliamų reikalavimų – jos turi lengvai siūti įvairius audinius.
  4. Siuvimo greitį lengva reguliuoti. Siuvimo greitis reguliuojamas pedalo paspaudimu arba apribojamas specialiu slankikliu.
  5. Rankovinė platforma yra. Visos mašinos turi laisvą rankovinę platformą, kuri skirta kelnių, rankogalių ar kitų siaurų detalių siuvimui.
  6. Siūlo įvėrimas paprastas. Supaprastinta viršutinio siūlo įvėrimo sistema padės Jums lengvai įverti siūlą.
  7. Visos siuvimo mašinos atlieka zigzagą (mėtymą). Dabartinės mašinos atlieka nuo 9 dygsnių iki 9999 įvairiausių dygsnių, priklausomai nuo modelio. Brangios mašinos net leidžia patiems susikurti savo dygsnį. Visos mašinos atlieka siūles, imituojančias overlokinį apmėtymą.
  8. Pėdelių rinkinys yra. Visos šiuolaikinės siuvimo mašinos dažniausiai komplekte turi pėdelę sagos kilpai ir užtrauktukui įsiūti. Priklausomai nuo modelio, kai kurios mašinos turi net 8 ar 12 pėdelių komplekte. Taip pat šiuolaikinės mašinos naudoja universalią pėdelių tvirtinimo sistemą, todėl yra labai lengva įsigyti papildomų pėdelių savo mašinai ir taip išplėsti jos galimybes.

Skiriamieji šiuolaikinių siuvimo mašinų bruožai

Kiekvienas gamintojas gali didžiuotis vienais ar kitais pasiekimais šioje srityje, būtent šie ypatumai išskiria ir paryškina modelių galimybes.

Visų pirma reikėtų apsispręsti, kokių funkcijų siuvimo mašinoje ieškote. Tada pardavėjas galės Jums patarti ir parodyti geriausius gamintojus ir modelius, kurie atitinka iškeltus reikalavimus.

Pagrindiniai mašinos bruožai, kuriuos reikėtų apgalvoti yra:

  • Ar mašina eletromechaninė ar kompiuterizuota? Elektromechaninės mašinos dažnai yra pigesnės, tačiau atlieka tik pagrindines siūles ir vieno tipo kilpą sagoms. Dygsnių skaičius retai viršija 30. Kompiuterizuotos mašinos turi kur kas daugiau dygsnių, skirtingas kilpas ir tokias funkcijas kaip siuvimas be pedalo ar adatos pozicionavimas ir kt. Labai didelis dekoratyvių dygsnių pasirinkimas.

  • Šaudyklės tipas. Daugelis gamintojų išlaikė tradicinę vertikalios šaudyklės konstrukciją, o kiti naudoja naujesnę horizontalią šaudyklę (ritė įstatoma iš viršaus). Tokia konstrukcija palengvina apatinio siūlo įvėrimą ir apsaugo nuo siūlo nutrūkimo ar susipainiojimo. Be to horizontalus šaudyklės tipas yra pilno apsisukimo, veikia tyliau.

   

  • Kilpos sagoms. Ypač daug dėmesio gamintojai skiria kilpai. Dabar nesutiksite tokios siuvimo mašinos, kur kilpos apmėtymo procese reikėtų rankiniu būdu persukinėti audinį. Kilpą galima apdirbti keliais etapais, perjungiant į atbulinę eigą ir užtvirtinimą. Kitose mašinose užtenka nurodyti kilpos dydį ir mašina atliks pilną kilpos rėmelį. Yra ir tokių modelių, kuriuose užtenka pėdelės pagalba išmatuoti sagos dydį – mašina automatiškai atliks jai kilpą. Kompiuterizuotos siuvimo mašinos turi net kelias skirtingas kilpas sagoms, kaip kilpos su akute ar užapvalintos kilpos.

    

  • Siūlo įvėrimas. Kai kurie gamintojai siūlo specialius įrankius viršutinio siūlo įvėrimui, kiti tiesiog montuoja įvėrėjus tiesiai į mašinas. Labai brangios mašinos pačios įveria siūlą į adatos akutę.

  

  • Siūlo nukirpimas. Kai kurios kompiuterizuotos mašinos palaiko automatinį siūlo nukirpimą, baigus siūti. Pigesni variantai tiesiog turi įmantriai paslėptus peiliukus mašinos korpuse, kurie vienu rankos judesiu padeda nukirpti likusį siūlą.

  

  • Komplektacija: papildomas staliukas, kietas dangtis ir pridedamos pėdelės. Standartinėje komplektacijoje dažnai rasite papildomas pėdeles, atsuktuvą ir ardiklį. Taip pat su mašina gausite apsauginį dėklą nuo dulkių. Kai kurie modeliai turi plastikinius (kietus). Kiti turi papildomą staliuką, kuris padeda išplėsti darbo paviršių siuvant pvz. patalynę ar užuolaidas. Taip pat galima sutikti komplektacijas su skirtingomis pėdelėmis: dekoratyvioms siūlėms, kilpoms, paslėptam dygsniui, overlokinėms siūlėms, sagų prisiuvimui, užtrauktuko įsiuvimui. Pasitaiko specialios pėdelės raukiniams, klostėms, kraštų apkirpimui ir apmėtymui, skiautinių siuvimui ir kt. Jeigu nerandate mašinos su norimomis pėdelėmis komplekte – nepergyvenkite. Pėdeles ir kitus priedus visada galite įsigyti atskirai.

    

Įvairios siuvimo mašinos pagal klases

Dabar, kai jau maždaug įsivaizduojate savo svajonių siuvimo mašiną aptarsime jų klases. Jos skiriasi valdymo būdu, konstrukcijos sudėtingumu, galimomis atlikti funkcijomis ir kainomis.

Išskiriamos trys siuvimo mašinų klasės:

  1. Elektromechaninės siuvimo mašinos (mašinos su mechaniniu siūlių pasirinkimu)
  2. Kompiuterizuotos siuvimo mašinos (dygsnis valdomas skaitmeninio valdiklio pagalba)
  3. Siuvimo-siuvinėjimo kompiuterizuotos mašinos (mašinos galinčios susisieti su kompiuteriu arba išmaniosios mašinos)

    

Elektromechaninės mašinos

Pigiausios ir paprasčiausios siuvimo mašinos. Jose viskas labai paprasta: visos siūlės, kurias gali atlikti mašina, pavaizduotos ant priekinės panelės. Reguliatoriaus pasukimu  tos siūlės yra pasirenkamos, nustatomi norimi parametrai (dygsnio ilgis ir plotis, siūlo įtempimas) ir pradedama siūti.

Taip pat ant mašinos korpuso rasite įvairias nukreipiamąsias strėlytes ir simbolius, padėsiančius lengvai susigaudyti veriant siūlą, vyniojant ritę ar tiesiog užmiršus, kuris reguliatorius ką keičia. Aišku visa ši informacija yra detaliai pateikiama pridedamoje lietuviškoje instrukcijoje.

Eletromechaninės mašinos lengvai susidoroja su įvairiais audiniais: tampriais, plonais ir storais (džinsu, oda). Šios klasės mašinos atlieka tiek darbines, tiek ir dekoratyvias siūles. Tokios mašinos yra nepakeičiamos pagalbininkės bet kuriuose namuose – jos atlieka visas svarbiausias funkcijas. Elektromechaninės mašinos šiuo metu yra įperkamiausios ir populiariausios.

Kaina 98-129 EUR. Šioje kainų kategorijoje, kaip gerą pavyzdį galime paminėti siuvimo mašinas RUBINA 883, 886, 888Šios mašinos yra paprastos  naudojimui, atlieka būtiniausias siūles, tarp jų overlokines bei trikotažines siūles. Atlieka kokybiškas įvairaus ilgio kilpas pusiau automatiniu režimu. Siuva įvairaus storio medžiagas. Naudodamiesi tokia mašina Jūs paprastai galėsite siūti patalynę, palenkti džinsus ar atlikti bet kokią kitą buitinę siuvimo užduotį. Rubina – tai geriausias  labai mažos kainos bei kokybės santykis.

Kaina 130-199 EUR. Čia sutinkame daugelį paprastesnių japoniškų mašinų. Puikūs pavyzdžiai: Jaguar (135 ir 137 modeliai) ir Janome (2020, TOP 18 ir TOP 22 modeliai) siuvimo mašinos. Šie japonų gamintojų modeliai pasižymi patikimumu ir patogiu valdymu.  Jaguar mašinos naudoja horizontalią šaudyklę bei integruotą siūlo įvėrėją. Mašinos yra kompaktiškos, todėl jas patogu laikyti bei transportuoti. Siuva ypač tyliai ir švelniai. Turi trikotažines bei overlokines siūles, atlieka pusiau automatinę kilpą. Janome mašinos naudoja senesnio tipo vertikalią šaudyklę, turi integruotą siūlo įvėrėją. Pigesni modeliai atlieka pusiau automatinę kilpą sagoms, brangesni – automatinę kilpą sagoms.

 

Kaina 200-300 EUR. Šioje kainų kategorijoje ko gero plačiausias siuvimo mašinų pasirinkimas. Čia galima paminėti tokius patikimus gamintojus, kaip šveicarų BERNINA bernette ir japonų Janome. Šių siuvimo mašinų kokybė yra panaši, tačiau tam tikri modeliai skiriasi pagal atliekamų operacijų kiekį, šaudyklės tipą bei papildomų pėdelių kiekį.

Optimaliausias ir patikimiausias modelis BERNINA bernette Milan 5. Šis modelis turi platų pagrindinių dygsnių pasirinkimą ir daugybę galimybių įgyvendinti Jūsų kūrybiškas idėjas. Pagrindiniai privalumai: paprastas mašinos aptarnavimas, automatinis kilpos siuvimas (vieno žingsnio), dekoratyvių siūlių plotis iki 7 mm, puikus susiuvimo ir trikotažinių siūlių rinkinys, automatinis siūlo įvėrėjas. Svarbiausias mašinos privalumas – mašina puikiai siuva tiek labai ploną, tiek labai storą audinį. Mašina be jokių problemų pravažiuoja sustorėjimus (pvz. lenkiant džinsus), siuva tyliai ir patikimai. Komplektacijoje yra net 8 skirtingos pėdelės padėsiančios atlikti įvairias operacijas.

Kompiuterizuotos siuvimo mašinos

Šios mašinos apjungia visas geriausias elektromechaninių mašinų savybes su patogiomis kompiuterizuotomis funkcijomis. Kompiuterizuotos mašinos atlieka žymiai daugiau funkcijų, valdymas ypač patogus – nėra jokių sunkiai besisukančių rankenų ar analoginių reguliatorių, dauguma nustatymų valdoma elektroniniu būdu. Be įprastų darbinių siūlių, tokios mašinos atlieka daugybę dekoratyvių ir apdailos siūlių su siuvinėjimo elementais. Kai kurios mašinos palaiko atminties funkciją, leidžiančią kurti dygsnių kombinacijas, kurios gali siekti 20-60 simbolių. Kombinacijos išlieka net išjungus mašiną. Šios klasės mašinos dažnai gali išsiūti paprastas raides ir skaičius. Visos kompiuterizuotos siuvimo mašinos atlieka bent kelių rūšių kilpas sagoms. Jos atliekamos automatiškai – vienu žingsniu. Šios mašinos dažnai turi skystųjų kristalų ekraną, kuriame atvaizduojama visa reikiama informacija.

Daugelį klientų gąsdina žodis “kompiuterizuota”. To tikrai nereikėtų bijoti – visos kompiuterizuotos mašinos yra lygiai tokios pat patikimos, kaip bet kuri elektromechaninė mašina. Dirbti su jomis taip pat paprasta, kaip naudotis skaičiuotuvu. Elektroninių elementų pagalba mašina pati nustato rekomenduojamą dygsnio plotį ir ilgį, primena uždėti atitinkamą pėdelę ar neleidžia sulaužyti dvigubos adatos.  Šios klasės mašinų paklausa sparčiai auga – tai mašinos skirtos kūrybiškumui pasireikšti ir profesionaliam siuvimui. Kokybiškas kompiuterizuotas mašinas siūlo tokie gamintojai kaip Bernina, Rubina, Janome, Husqvarna Viking, Juki bei kt.

Kaina 290-518 EUR. Puikūs įperkamiausių kompiuterinių siuvimo mašinų pavyzdžiai yra Rubina H40A ir Rubina H74A. Rubina H74A yra pranašiausias modelis iš Rubina asortimento. Ji siūlo viską jaunatviškiems, kūrybingiems siuvimo poreikiams ir tuo pačiu išlaiko nuostabų kainos ir kokybės santykį. Ši mašina išsiskiria savo aukštos kokybės apdaila ir adatos pradūrimo jėga. Modelis Rubina H40A atlieka 100 skirtingų dygsnių ir abėcėlę su skaičiais. Atliekamų dekoratyvių dygsnių plotis gali siekti net 7 mm. Atminties funkcija leidžia išsaugoti siūlių ar raidžių kombinaciją ir ją atlikti. Taip pat mašina turi visus standartinius kompiuterizuotos mašinos privalumus: kaip greičio kontrolę, siuvimą be pedalo ir adatos pozicionavimą. Į komplektaciją įeina papildomas platus staliukas. Brangesnis kompiuterizuotos mašinos pavyzdys būtų Bernette 38. Ši mašina turi visus tuos pačius privalumus, kaip ir Rubina H40A, tačiau gali pasiūlyti dar didesnį dygsnių pasirinkimą, 3 skirtingas abėcėles, 4 vietas atmintyje, skirtas dygsnių kombinacijoms saugoti ir automatinį siūlo nukirpimą.

  

Kaina 700-1280 EUR. Tai pereinamoji kainos kategorija, kurioje nedaug skirtingų modelių. Tačiau čia galime sutikti mašinas hibridus, kaip Rubina Creative , Bernette Chicago 7 ir Bernette b79. Šios kompiuterizuotos mašinos ne tik atlieka daugelį skirtingų dygsnių ir raidžių, bet ir turi kartu pridedamą siuvinėjimo modulį, kuris leidžia išgauti vidutinio sudėtingumo piešinius ir užrašus. Tai įperkamiausias pasirinkimas siuvėjams norintiems išbandyti siuvinėjimo galimybes.

  

Kaina 1000-1200 EUR. Čia sutinkamos kompiuterizuotos mašinos skirtos pažengusiems arba labai ambicingiems naujokams. Jų konstrukcija kur kas brangesnė ir tikslesnė. Mašinos pagamintos iš tvirtesnio lydinio, skirto didesniam krūviui. Populiariausias modelis BERNINA 380Jis pasižymi unikaliu dizainu ir siuvimą bei dygsniavimą palengvinančiomis funkcijomis. Modernus LCD ekranas atvaizduoja visą reikiamą informaciją.  Tiesioginio pasirinkimo mygtukai leidžia greitai ir paprastai pasirinkti reikiamą dygsnį. Siuvimo be pedalo galimybė, greičio ribotuvas, įmontuotas siūlo įverėjas, skirtingos automatinės kilpos – visos šios funkcijos taupo Jūsų laiką ir suteikia nepakartojamą siuvimo malonumą. Ryškus LED darbo zonos apšvietimas, pridedamas papildomas staliukas ir laisvų rankų sistema (kelinis pėdelės pakėlimas) sukurti Jūsų siuvimo patogumui.

Siuvimo-siuvinėjimo kompiuterizuotos mašinos

Tai aukštos kokybės siuvimo mašinos su galimybe prijungti siuvinėjimo modulį ir atlikti piešinius. Be profesionalaus siuvimo, šios mašinos skirtos skiautinių siuvimui, dygsniavimui, laisvam siuvinėjimui lankeliuose.

Tokių mašinų siuvimo galimybės yra beribės: daugiau nei 500 darbinių ir dekoratyvinių dygsnių, apie 10 rūšių kilpų, kelių rūšių abėcėlės ir simboliai. Galima nustatyti iki 20 adatos darbinių padėčių, daugelis nustatymų  ir pasiruošimo siuvimui procesų yra automatizuoti. Kai kurie modeliai turi automatinį viršutinio ir apatinio siūlų įtempimo reguliavimą. Darbas su tokiomis mašinomis yra stebėtinai paprastas ir patogus. Jose viskas kruopščiai, iki menkiausių smulkmenų, apgalvota. Šios klasės mašinose yra daugybė subtilybių, kurios siuvimo procesą paverčia tikru malonumu. Tačiau pagrindinis šių mašinų privalumas yra galimybė įvairiais būdais atlikti sudėtingiausius ir išvaizdžiausius priešinius.

     

Mašinų atmintyje rasite daugelį skirtingų paveikslėlių, kuriuos nesunkiai atliksite ir būsite nustebinti jų detalumu. Taip pat įsigijus papildomą programinę įrangą, galima nuo nulio kurti savo paveikslėlius, logotipus ir užrašus. Tai atliekama naudojantis asmeniniu kompiuteriu, programa savo veikimo principu panaši į CorelDraw ir kitas grafinio apdorojimo programas.  Kai kurie modeliai jungiasi prie kompiuterio, nes jie neturi išmanaus procesoriaus, todėl yra būtinas išorinis. Naujesni modeliai jau yra išmanūs ir užtenka turėti norimą šabloną USB laikmenoje ir daugelis siuvinėjimo funkcijų gali būti atlikti tiesiog naudojantis mašina.  Tokia mašina be vargo įgyvendins visas Jūsų fantazijas.

Aušto lygio siuvimo-siuvinėjimo mašinų kainos prasideda nuo 1300 EUR, tačiau siuvinėjimo modulis dažniausiai parduodamas atskirai ( + apie 750 EUR).

BERNINA gamintojas siūlo kelis gero kainos ir kokybės santykio modelius vienas iš jų BERNINA 580BERNINA tai patikimiausi ir kokybiškiausi buitiniai siuvimo-siuvinėjimo kompiuteriai, galintys atlikti profesionalius siuvinėjimo ir siuvimo darbus.