fbpx

Overlokas – kas tai?

Šiandien internete, reklaminiuose lankstinukuose, žurnaluose apie overlokus galima rasti tikrai daug informacijos, bet mums norėjosi išskirti pagrindinius kriterijus, kurie, mūsų nuomone, yra ypač svarbūs, renkantis tam tikrą modelį. Mes pateikiame savo rekomendacijas ir pasiūlymus atsižvelgdami į ilgametę pardavimo patirtį ir atsiliepimus iš savo klientų.

Bendri overlokų bruožai

Visų pirma, reikėtų paneigti plačiai paplitusią mintį, kad siuvimo mašina ir overlokas – tas pats. Overloko pagrindinė funkcija –  nukirpti nereikalingą, atspurusią medžiagą, sujungiant detales ir apmėtyti audinio kraštą. Keli siūlai apgaubia medžiagos kraštą ir tokiu būdu sudaro apsauginę siūlę, kuri neleidžia detalės kraštui irti. Taigi, overlokas vienu metu apkerpa nereikalingą medžiagą, sujungia detales ir apmėto kraštą. Be to, kai kurie overlokai atlieka plokščias siūles, grandininius ir dekoratyvinius dygsnius, kurie reikalingi įvairioms operacijoms.

Overlokai nepakeičia siuvimo mašinų, o tik jas papildo, leisdami atlikti tokias operacijas,  su kuriomis siuvimo mašina dėl savo konstrukcijos ypatumų negali susidoroti.

Pats didžiausiais šių mašinų privalumas tai siūlių elastingumas, todėl šios mašinos yra nepakeičiamos siuvant trikotažinius gaminius. Šiuolaikiniai overlokai gali apdirbti gaminį su 5, 4, 3, 2 siūlais. Galimybė atlikti tiek plačias apmėtymo siūles, tiek ir siauras siūles, be to  overloko perjungimo procesas užims ne daug laiko.

Bet kuriame overloke yra įrengtas diferencialinis audinio transporteris. Reguliuojant transporterį galima pasiekti puikia siūlės kokybę, gražų bangavimo efektą arba atvirkščiai prilaikyti audinį.

Beveik visi overlokai suteikia galimybę naudoti standartines siuvimo adatas. Siūlai gali būti naudojami tiek brangūs tiek ir paprasti. Naudojant spalvotus, šilkinius, tekstūrinius siūlus su overloku Jūs galėsite savo gaminius paversti individualiais ir unikaliais.

Overlokų gamintojai

Rubina, Jaguar, Janome  
 

Rinkoje šiandien platų overlokų asortimentą siūlo Rubina, Jaguar, Janome. Šios kompanijos pasaulyje yra gerai žinomos overlokų gamybos srityje. Šių gamintojų overlokai siūlomi už optimalų kainos ir kokybės santykį. Šių įmonių overlokai atlieka visas standartines overlokines siūles. Jie puikiai tinka siuvimui namuose. Ir jeigu planuojate overloką naudoti nedažnai rekomenduojame rinktis šių gamintojų overlokus.

Bernina, Juki 

Klientai, kuriems svarbi nepriekaištinga kokybė ir paprastas valdymas,  gali atkreipti dėmesį į  aukštesnio lygio gamintojus Bernina (Šveicarija), Juki (Japonija). Šių gamintojų overlokai pasižymi ypač tiksliu siūlo įtempimo reguliavimu, o tai overlokų atliekamus dygsnius daro profesionaliais. Be to, peilis krašto apkirpimui šiuose overlokuose yra įdiegtas iš viršaus į apačią. Toks įrengimas garantuoja žymiai ilgesnį peilio tarnavimo laiką ir užtikrina kokybišką medžiagos nukirpimą, ypač megztų ir labai birių medžiagų. Visi Bernina, Juki ir MerryLock overlokų modeliai dirba ypač tyliai. Šie overlokai lengvai susidoroja tiek su ypač plonomis medžiagomis, tiek ir su storomis, tokiomis kaip džinsas, medžiagomis.

Overlokų rūšys

Buitiniai 4-ių siūlų overlokai

Paprastai apmėto audinio kraštą 4 siūlais (du adatų siūlai ir du apatiniai siūlai) ir 3 siūlais (du adatų siūlai ir vienas apatinis siūlas). Kai kurie modeliai turi galimybę persijungti į 2-jais siūlais apmėtymo režimą, pavyzdžiui BERNINA 800DL. Tai reiškia, kad su specialiu papildomu įtaisu (konverteriu) galima išjungti vieną iš kilpiklių, paliekant vieną adatos siūlą ir vieną apatinį siūlą. Apibendrinant galima pasakyti, kad beveik visi bet kurio gamintojo modeliai gali atlikti maždaug vienodą overlokinių siūlių skaičių. Čia pagrindinis skirtumas, kuris gali skirti overlokus – kokybė.
Buitiniai 5-ių siūlų overlokai

Jeigu Jūs nenorite, kad overlokas nukirptų medžiagą apdirbimo procese (pavyzdžiui, atliekant dekoratyvinę siūlę per gaminio centrą), tai dabar yra ir tokie sudėtingi modeliai. Tai mašinos, kurios gali atlikti ne tik standartines overlokines operacijas, bet taip pat ir sudėtingas trikotažines siūles. Norėdami naudoti plokščias siūles , Jūs turite pasirinkti 5-ių siūlių overloką.

5-ių siūlų buitiniai overlokai su plokščiomis siūlėmis (pavyzdžiui, MERRYLOCK 3560CL, JUKI MO-735,  BERNINA 1300MDC ), kurie turi visas įmanomas overlokines ir plokščias siūles. Tokie overlokai gali dirbti tiek su peiliu, tiek ir be medžiagos krašto nukirpimo. Dėl tokių konstrukcijos ypatybių, tokie overlokų modeliai yra brangesni nei įprasti overlokai.

Vienas iš pagrindinių skirtumų tarp overlokų modelių – funkcinės galimybės. Kitaip tariant, overlokas gali ne tik apmėtyti, bet apmėtyti įvairiais apmėtymo būdais. Visi šie būdai nustatomi reguliuojant siūlo įtempimą. Pavyzdžiui, ant  3-jų, 4-ių siūlų overlokų yra pažymėtas 2- jų siūlų simbolis, kyla klausimas, kam jis? Juk kuo daugiau siūlų, tuo geriau! Bet taip yra ne visais atvejais, nes 2-jų siūlų mašina turi konstruktyvią ypatybę, dėl kurios 3-jų siūlų overlokui niekada nepavyktų padaryti 2-jų siūlų apmėtymo. Ši minėta funkcija yra vadinama „konverteriu“ . Kas tai yra? Tai yra nedidelis metalinės arba metalinis su plastiku kabliukas, kuris dedamas ant viršutinio arba dešiniojo kilpiklio, tuo pat metu palikdamas šį kilpiklį neužtaisytą. Kam to reikia? Šis kilpiklis su konverteriu reikalingas kaip tarpininkas tarp apatinio kilpiklio siūlo ir adatos siūlo. Kitaip tariant, jis ima apatinio kilpiklio siūlą ir perduoda adatai, o šių veiksmų pasėkoje gaunasi apmėtymas 2-jais siūlais. Atmėtymas gali būti siauras, platus ir Flatlock – tai siūlė ant gerosios audinio pusės, kuri yra atliekama sulenkiant ir apmėtant audinį per sulenkimo liniją su siūlų užlaida, specifiniais kilpiklio siūlų ir adatos nustatymais, taip pat ši siūlė gali būti 3-jų siūlų. Visumoje konverteris leidžia išgauti dar apie 7 apmėtymo būdus. Galima teigti, kad skirtingas siūlų kiekis ir yra tas pagrindinis skirtumas, kuris skiria overlokus, tačiau tai nėra visai tikslu.

Galima panagrinėti kitą pavyzdį. Mes gerai žinome, kad kalbant apie 5-ių siūlų mašiną svarbiausi yra du terminai, kurie apibūdina šią mašiną – tai krašto apmėtymas ir plokščios siūlės. 5-ių siūlų mašina susideda iš krašto apmėtymo mašinos ir plokščiasiūlės mašinos. Klasikinė schema –  kada dalyvauja visi mechaniniai įrenginiai, t.y. 2-ji siūlai – tai grandininis dygsnis (susiuvimo dygsnis) – vienas siūlas adata, kitas plokščios siūlės kilpiklis, ir 3 siūlai priskiriami krašto apmėtymo mašinai (overlokui) – 1 adatos siūlas, 2 siūlai kairiojo ir dešiniojo kilpiklio. Tai – plokščiasiūlė siuvimo mašina. Bet šios mašinos ne visada būna 5-ių siūlų, ji gali būti ir 4-ių siūlų, t.y., kaip ir overlokas. Čia reikėtų nesusipainioti, nes 2-jų, 3-jų ir 4-ių siūlų overlokas ir 2-jų, 3-jų ir 4-ių siūlų plokščiasiūlė siuvimo mašina – tai ne tas pats. Pagrindinius ir svarbiausiu skirtumus mes aptarsime.

Overlokas nesvarbu ar jis  2-jų ar  3-jų siūlų – tai krašto apmėtymo mašina, kuri naudojama tik apmėtyti kraštą ir kartais apdailai.

Plokščiasiūlė siuvimo mašina naudojama grandininiam dygsniui ir plokščiasiūlėms siūlėms. Overlokų ir plokščiasiūlių siuvimo mašinų kainos mažai kuo skiriasi, todėl gerai pagalvokite, kokia mašina Jums bus naudingesnė. Be to, nepamirškite, kad tiek overlokas, tiek ir plokščiasiūlė siuvimo mašina – tai tik mechaninis įrenginys, kuris pats nieko nedaro, nes norint atlikti bet kokią operaciją kokybiškai – reikia Jūsų rankų! Todėl nebijokite mašiną reguliuoti, nes šiandien visos mašinos turi reguliavimo galimybes, o daugelis iš jų net visą rinkinį reguliatorių, kurie ne tik išmokys Jus, kaip tinkamai elgtis su mašina, bet ir žymiai pagerins siūlės kokybę. Taigi drąsiai naudokitės visomis overloko galimybėmis ir siekite tobulumo!

Yra kelios savybės, kurios overlokų modelius skiria vieną nuo kito. Reikėtų apie overlokų sandarą turėti bendrą supratimą, kad vėliau nusipirkus mašiną netektų nusivilti savo pirkiniu!